Pages

Saturday, June 8, 2013

Ax 2012 Data import, export, and migration

Merhaba,

Ax 2012 ile veri aktarımının ne kadar değiştiğini işin içine biraz giren herkes biliyor. İlk başta ne kadar güzel bir fonksiyon olduğunu, sonradan bu fonksiyonun ne kadar karmaşık olduğunu:) Bazen ilk aktardığınız veri dosyasından ertesi gün aktarmada çok büyük problem yaşadığımızı tecrübe ettik. Sinir bozucu bir kaç gece yaşanmış olabilir.

İlk bakışta bu sorunlar sistem ile ilgili bir problem gibi görünse de işin içine daha çok girdiğinizde bunların aslında daha sağlıklı veri aktarımı yapabilmek için gelen özellikler olduğunu anlıyoruz. O yüzden herkese tavsiyem biraz sabır.

Bu makalemde bu konuda edindiğim bazı tecrübeleri sizinle paylaşmak istiyorum:
1. Öncelikle technet teki şu makaleyi kesinlikle dikkatli bir biçimde linkleri ile beraber okumalısınız. Size bir yol haritası çizecektir.

http://technet.microsoft.com/EN-US/library/aa548629.aspx

2. Bu makalede Data Migration Framework diye bir yapının hayatımıza girdiğini(hatta ilk sıradan) göreceksiniz. Bu yapı benim araştırdığım kadarı ile belli bir ekibin 1 yılı aşkın çalışarak oluşturdugu bir yapı. MS danışmanlarına göre de çokça kullanılması gereken bir yapı. Bunun şu an beta olarak 2. sürümü çıkmış durumda. Dokümanlarını incelediğinizde çok iyi olduğunu anlayacaksınız. Yok artık diyebilirsiniz.
Kısacası 2009 ve öncesi versiyonlarındaki csv ve diğer aktarımlarının, biraz daha parametrik ve bir kere yapıldıktan sonra kullanıcının yapabileceği bir duruma gelmiş halidir. Ama csv gibi kontrolsüz değil, ultra kontrollü bir yapı var:)
Bu toolu kesinlikle projenin başındaki müşteri, satıcı, hesap planı, stok kartı, çalışan aktarımlarında kullanmak gerekir.
Basit ama teknik bir danışman ile yapılabilecek bir kurulumu var. Model aktarımı yapmanız gerekli. Buradan anlaşıldığı gibi artık ax menü yapısında artık bir veri aktarım modülü geliyor. Mutlu olabilirsiniz.



3. Excel Add-in ile yapılabilir bir veri aktarımı yöntemi var. Ama bu yöntem atılacak kayıt sayısının <10 .000="" aktarmak="" al="" asl="" at="" belerim="" benim="" bir="" bu="" civar="" d="" daki="" dikkat="" diye="" durumlarda="" edilmi="" eri="" etmenizde="" fayda="" harika="" i="" id="" in="" k="" ki.="" kullan="" l="" lmal="" m="" ma.="" metodlar="" name="" nbsp="" nda="" ne="" nedenle="" olan="" oldu="" p="" r="" rken="" say="" t="" tablo="" tablolar="" tavsiye="" tecr="" u="" update="" validate="" var.="" ve="" veri="" yaz="" yor.="">





4. Veri aktarımında yaşayacağınız en büyük sorunlardan birisi ax 2012 ile gelen CIL derleme işlemi. (Common Intermediate Language). Bu işlem ax ta yapılan kod dizilerini formatlayan bir işlem. Bunun veri aktarımı ile ne ilgisi var diyebilirsiniz. ama bilmelisiniz ki CIL in herşeyle ilgili var:) Standart tablolara bir veri aktarımı yapıyorsanız ve bir geliştirme yapmadıysanız excel add-in in her zaman doğru çalıştığını göreceksiniz. Ama Custom tablolar ve geliştirme yapılmış tablolara veri atıyorsanız mutlaka bu derleme işlemini yapmanız gerekli. Bu derleme işleminin sadece seçimli olan nesnelerde çalışanı var. Hata alırsanız ilk olarak bu derlemeyi yapmanız yeterli. Ama sorun devam ediyorsa Full CIL yapmanız gerekiyor. Bu işlem yaklaşık 1 saat sürebilir. Bu derleme işlemi sırasında excel add-in i kullanamazsınız, çünkü işlemin devam ettiği ile ilgili uyarı alırsınız.

5. Tablo yapıları konusuna da değinmek isterim. 2012 de artık tablo yapmak çok basit değil. Her türlü özelliğini doldurmanız gerekiyor. Yoksa patlayan bir nokta her zaman kapınızda artık. Bunlardan birisi Excel Add-in. Tablonuzda index yoksa , bir EDT kullanıp relation yapmadıysanız veri aktarmanız zor. Index in de recid dışında bişey olması gerekiyor. Bu cümle bir çok kişiyi üzecektir ne yazık ki:)

Veri aktarımlarında hepinize başarı diliyorum. Umarım faydalı olur.

Daha sonraki makalelerimde bu aktarım yöntemlerini daha geniş olarak yazacağım.

0 yorum:

Post a Comment