Pages

Monday, December 27, 2010

Taahhüt İhale Hazırlık Çalışmaları

Selamlar,

Önceki yazılarımızda inşaat sektöründe geçen tanımlamalara değinmiştik. Ayrıca ihale hazırlıkta kullanmak üzere sistemde tanımlamadığımız kaynak bilgilere değinmiştik. Artık tanımlı bir yapım girdi listesi ve poz arşivimiz detaylı olarak var. 

İhale hazırlık sürecine girmeden önce poz tanımları yaparken sektörün zorunlu kıldığı ve bir sistemde şablona oturtmakta zorluk çektiğiniz bir duruma değinmek isterim. Biliyorsunuz bir poz oluştururken bu pozu oluşturan materyalleri reçete olarak tanımlıyoruz. Bu tanımları da gidip ihaleye ekliyoruz. Yaptığınız bu tanımları çok detaylı hale getiremiyorsunuz çünkü daha ihale aşamasında bunun detayı belli değildir. Şöyle ki; bir Döşeme Yapılması pozunuz var. Bu pozun reçetesine daha ihale aşamasında olduğunuz için malzeme olarak çok detaylı şeyler koyamazsınız. Koysanız bile bu yanlış olabilir. Çünkü bazı döşeme malzemeleri m2 si 7 TL iken bazıları 18 TL olabilir. Bu fiyatı eğer ihale keşfinde müşteriniz özel bir şart belirtmediyse varsayım yapmak durumundasınız. Bu da sizin fiyatınızı bulmanızda en büyük sıkıntı olacaktır. Bu sorunun dediğim gibi süreçsel sıkıntıları olduğu için net bir çözümü yok. Uyguladığınız sisteme göre bazı varsayımlar yaparak bunu Dynamics Ax sistemine oturtmak mümkün olabilir. En klişe, sistemi zorlamayan ve kullanıcıyı ne yazık ki zorlayan çözüm her poz için detaylı analiz yapmaktır. Eğer bunu benimsemezseniz fiyat bazında yapım girdi oluşturup bunu analizlere otomatik bağlayan bir çözüm geliştirdik. Bu sayede ihale hazırlıkta çok fazla detaya girmeden analizinizi oluşturuyorsunuz. Gerekli malzemelerin listesini proje kazanıldıktan sonra detaylı oluşturabiliyorsunuz. Bu çözüm, ne yazık ki bazı detay bilgileri görememeniz anlamına geliyor.

İhale hazırlık aşamasında yapacağınız ilk şey müşterinin size gönderdiği Keşif Excel Listesindeki pozları sisteme işlemektir. Bu liste sonradan müşterinize yollayacağınız keşif listesidir aslında. Sadece fiyatlar yok üzerinde. Nasıl işleriz 10.000 lerce satırı diyebilirsiniz. Bu keşif listesini sisteme otomatik alabiliyoruz dersem belki rahatlatabilirim sizi. 


Yapacağımız ikinci adım birim fiyat analizleridir.  Burada yapmış olduğunuz poz arşivinizden kayıtları çağırarak pozların birim fiyatlarını oluşturabilirsiniz. Tek tek mi yapacağız 10.000 lerce pozun analizini diye sorabilirsiniz? Cevap olarak eğer farklı nitelikteki ve özellikteki pozları fiyatlandıracaksanız, cevap evet. Zaten bunu bu şekilde yapmak durumundasınız. Ana bu zorunlu olan süreci kolaylaştırmak için bazı özel fonksiyonlar geliştirmek durumunda kaldık. Neler midir? Başka projelerdeki aynı nitelikteki işi kopyalamak, aynı nitelikte olabileceğini düşündüğünüz pozu dilediğiniz herhangi bir poz aralığına kopyalamak olarak sayabilirim.


Burada en önemli konulardan bir tanesi sizin yapım girdi listesinde örnek olarak 10 TL belirlediğiniz bir   poz bileşenini o ihale özelinde 12 TL yapabilmektir. Bunun için ihale içinde bu fiyatın bir kez değişmesi  durumunda o projede bağlı olduğu her analizde otomatik değişmesi fonksiyonudur. Ama bu değişim sadece o ihale özelinde kalacaktır. 


Bunları yaptıktan sonra artık o ihalenin kaç TL ye çıkacağını hesaplamış oluyoruz. Bunu çeşitli kereler birim fiyat analizlerinde değişiklikler yaparak veya kar oranlarınızı değiştirerek görmek isteyebilirsiniz. Bunun için n kere deneme imkanı verdiğimiz ve bunları icmal olarak analiz edebileceğiniz bir ekranda görmek sizi mutlu edecektir. Bu ekrana istenilen para biriminde hesaplama imkanını da ekleyip size sunuyoruz. 


Son aşama artık bu hesaplamaları müşterinin yolladığı excel dosyasına ilgili yerlere yazmaktır. Nasıl yazacağız 10.000 lerce satırı? Bunun için yine excel entegrasyonunu kullanıyoruz. Müşterinizin gönderdiği excelin herhangi bir sheet'ine bu hesaplamalarınızı kolayca aktarıyoruz. Bu aktarımı rahatça müşterinize gönderebilirsiniz. Hemde istediğiniz para birimi ve kur değerinden. 


Artık ihaleye bir fiyatla başvurmuş oldunuz. Hayırlısı artık. Diğer firmalara göre çıkardığınız detaylı ve güzel bir analiz, üstüne bir tutam şans faktörü ile size güzel bir proje getirecektir. 


Ben sizin ihale kazanmanızı beklemeden:), bir sonraki aşamada kazanılmış bir projedeki işlere değineceğim.


Hasan Bilgin
ETG Danışmanlık
www.etg-it.com

0 yorum:

Post a Comment